Brød & Cirkus

Søndagstanker – Søndag 7. april 2019
4. søndag i fastetiden

Hvert år samler tusenvis av konfirmanter inn millioner av kroner til Kirkens Nødhjelps arbeid. I år kommer konfirmantene til din dør den 9. april. Ta vel imot dem. Aksjonen het i mange år: «Brød for verden» og navnet hadde en dobbelthet i seg. Det finnes brød i verden og brød av en annen verden!

Tekst: Evangeliet etter Johannes 6, 24-36

Da folk så at verken Jesus eller disiplene hans var der, gikk de i båtene og dro over til Kapernaum for å lete etter ham. De fant ham på den siden av sjøen og sa til ham: «Rabbi, når kom du hit?» Jesus svarte: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Dere leter ikke etter meg fordi dere har sett tegn, men fordi dere spiste av brødene og ble mette. Arbeid ikke for den mat som forgår, men for den mat som består og gir evig liv, den som Menneskesønnen vil gi dere. For på ham har Far, Gud selv, satt sitt segl.»

Da sa de til ham: «Hvilke gjerninger er det da Gud vil vi skal gjøre?» Jesus svarte: «Dette er den gjerning Gud vil dere skal gjøre: Tro på ham som Gud har sendt.» «Hvilket tegn gjør du, så vi kan se det og tro på deg? Hva vil du gjøre?» spurte de. «Våre fedre spiste manna i ørkenen, slik det står skrevet: Brød fra himmelen ga han dem å spise.» Jesus svarte: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Moses ga dere ikke brødet fra himmelen. Det er min Far som gir dere det sanne brødet fra himmelen. Guds brød er det brødet som kommer ned fra himmelen og gir verden liv.» Da sa de til ham: «Herre, gi oss alltid dette brødet.» Jesus svarte: «Jeg er livets brød. Den som kommer til meg, skal ikke hungre, og den som tror på meg, skal aldri tørste.

Men jeg har sagt dere: Enda dere har sett meg, tror dere ikke.

Min eldste sønn er baker og lager de flotteste brød du kan tenke deg. Når han kommer på besøk til familie og venner, og har med seg fersk brød, smiler alle litt bredere! Brød er viktig og det å dele et måltid binder oss sammen.

Det er ikke rart at Jesus brukte det livgivende brødet som et symbol på den livsviktige oppgaven han hadde i verden. Nemlig å gi folket evig liv, gjennom næringsrik åndelig kost fra Gud – seg selv! 

Jesus kaller seg livets brød, på samme måte som han kaller seg verdens lys, han tilbyr oss det levende vann.  Han kaller seg veien, sannheten og livet. Jesus er ikke beskjeden i måten han omtaler seg selv, og han gjør det med selvsikkerhet og overbevisning. Han bruker ord og begreper som vi forstår.

Allikevel virket det som om hans samtidige ikke helt ville forstå. Deres fedre hadde fått manna i ørkenen, et mel som hver dag på mirakuløst vis var tilgjengelig hver morgen. De ønsket seg et tilsvarende brød fra Jesus. De ønsket seg brød og sirkus – spennende underholdning av Jesus og gratis mat!

I Årnes, hvor jeg nå arbeider som sokneprest i Auli menighet, arrangerer kommunen hvert år en matfestival som kalles Brød&Cirkus.  Mat og underholdning! Et uslåelig konsept.

På den festivalen står også representanter fra menighetene i Nes og serverer kaffe og vafler, slik vi har lært av Sjømannskirka. Det er populært. Vi tilbyr også næring, men ikke bare for kroppen men også for sjel og ånd.

Jesus er Guds sønn – han er sendt til verden for å gi oss liv. Og det livet han gir – det vannet og brødet – for å bruke hans egne ord, stiller uroen i oss og knytter oss sammen med Gud. Som mennesker trenger vi mer enn bare å stille tørsten og hungeren. Vi trenger å vite at vi er elsket, har en hensikt, har en misjon. Det får vi i Gud. Skal du i kirken søndag? Der møter du livets brød i nattverden. Ta imot livet!