Appell i forbindelse med solidaritetsmarkering for Sri Lanka

Årnes kirke 28. april 2019

Kjære alle sammen. Takk for at du er her i dag. Det betyr mye!

Da jeg fikk høre om bombene på Sri Lanka påskedag, var det nærmest uvirkelig. Å angripe en kirke på påskedag, den mest gledesfylte dagen i året for den kristne kirke, og drepe mennesker som feirer at livet vant over døden, er en horribel handling. Hotellene som ble angrepet hadde invitert til påskelunsj, og dermed var også de angrepene knyttet opp mot påsken gledesbudskap. Det var et målrettet angrep på den kristne kirke.

I etterkant har vi fått vite at terrorangrepet var en gjengjeldelse for terrorangrepet mot en moske på New Zeeland i mars. Slik er ekstremismens stupide logikk. Det er hat, fordommer og intoleranse som driver en terrorist. Ikke kjærlighet, ikke kunnskap, ikke toleranse. De kan prøve å legitimere sine handlinger, men til syvende og sist er terror drap. Vi fordømmer det på det sterkeste og ved å samles her i dag viser vi vår avsky for slike feige handlinger.

Bombene på Sri Lanka har så langt drept 253 mennesker og dobbelt så mange er skadet. Terroristene fikk verdens oppmerksomhet. Men de fortjener ikke vår oppmerksomhet.

Det er folket på Sri Lanka som fortjener vår oppmerksomhet, våre bønner og våre tanker. Det vil vi gi dem.

Sri Lanka er et vakkert land. Jeg har selv hatt gleden av å besøke øya flere ganger. Der har jeg møtt mennesker og steder som har gjort et sterkt inntrykk. Landet er flerkulturelt og flerreligiøst. Buddhismen er statsreligion, men store befolkningsgrupper er hinduister, muslimer og kristne. Landet har på ingen måte vært forskånet for uro, både politisk og religiøst. En lang og blodig borgerkrig ble endelig avsluttet i 2009. Ennå gjenstår forsoningsarbeid mellom singalesere og tamiler. Men landet har hatt ti år med fred før terroren rammet. Ti år med gjenreisning og fornyet håp for fremtiden.

Det er dette håpet terroristene forsøker å knuse. Men de skal ikke lykkes med det.

Hva kan vi gjøre i denne situasjonen?

Vi kan be. Vi tror på en levende Gud som lytter når vi ber. Derfor er vi frimodige når vi ber. Hva kan vi be om?

  • Vi kan be for de etterlatte – om Guds omsorg og tilstedeværelse.
  • Vi kan be om helbredelse for de mange skadde og om fornyet kraft for dem som pleier dem.
  • Vi kan be om at ekstremister, uansett hvordan de legitimerer sine overgrep, ikke skal vinne frem, men bli stilt til ansvar for sine handlinger.
  • Og vi kan be om at Guds folk på Sri Lanka skal kunne gjenspeile Guds kjærlighet og gjennom det bringe forsoning inn i en svært vanskelig situasjon for landet.

Ved siden av å be kan vi vise medmenneskelighet! Vi som kirke, og som kristne er kalt til å elske vår neste. I dag og i tiden fremover er vår neste en srilankeser. Kjenner du noen fra Sri Lanka? Vis dem at du bryr deg. Ta kontakt.

Vi har selv opplevd terror. VI vet selv hvor godt det er å bli sett i en slik situasjon. La oss nå gi den samme oppmerksomhet til våre venner fra Sri Lanka.