Kom og kjøp, uten å betale!

Søndagstanker — Søndag 21. januar 2017
3. søndag i åpenbaringstiden

Tenk om dama på Rema, etter å ha slått inn lørdagshandelen sa: Vær så god. Det er gratis! Da hadde køen inn i butikken blitt lengre enn en polkø på Skjærtorsdag i Strømstad. Slikt kan man drømme om når handlekurven er full og bankkontoen skrapa. Men det finnes et sted hvor man får det aller viktigste helt gratis.

Tekst: Evangeliet etter Johannes kap. 4, 4-26

Han måtte reise gjennom Samaria, og der kom han til en by som het Sykar, like ved det jordstykket Jakob ga sin sønn Josef. Der var Jakobskilden. Jesus var sliten etter vandringen, og han satte seg ned ved kilden. Det var omkring den sjette time.

Da kommer en samaritansk kvinne for å hente vann. Jesus sier til henne: «La meg få drikke.» Disiplene hans var nå gått inn i byen for å kjøpe mat. Hun sier: «Hvordan kan du som er jøde, be meg, en samaritansk kvinne, om å få drikke?» For jødene omgås ikke samaritanene. Jesus svarte: «Om du hadde kjent Guds gave og visst hvem det er som ber deg om drikke, da hadde du bedt ham, og han hadde gitt deg levende vann.» «Herre», sa kvinnen, «du har ikke noe å dra opp vann med, og brønnen er dyp. Hvor får du da det levende vannet fra? Du er vel ikke større enn vår stamfar Jakob? Han ga oss brønnen, og både han selv, sønnene hans og buskapen drakk av den.» Jesus svarte: «Den som drikker av dette vannet, blir tørst igjen. Men den som drikker av det vannet jeg vil gi, skal aldri mer tørste. For det vannet jeg vil gi, blir i ham en kilde med vann som veller fram og gir evig liv.» Kvinnen sier til ham: «Herre, gi meg dette vannet så jeg ikke blir tørst igjen og slipper å gå hit og hente opp vann.»

Da sa Jesus til henne: «Gå og hent mannen din og kom så hit.» «Jeg har ingen mann», svarte kvinnen. «Du har rett når du sier at du ikke har noen mann», sa Jesus. «For du har hatt fem menn, og han du nå har, er ikke din mann. Det du sier, er sant.» «Herre, jeg ser at du er en profet», sa kvinnen. «Våre fedre tilba Gud på dette fjellet, men dere sier at Jerusalem er stedet der en skal tilbe.» Jesus sier til henne: «Tro meg, kvinne, den time kommer da det verken er på dette fjellet eller i Jerusalem dere skal tilbe Far. Dere tilber det dere ikke kjenner, men vi tilber det vi kjenner, for frelsen kommer fra jødene. Men den time kommer, ja, den er nå, da de sanne tilbedere skal tilbe Far i ånd og sannhet. For slike tilbedere vil Far ha. Gud er ånd, og den som tilber ham, må tilbe i ånd og sannhet.» «Jeg vet at Messias kommer», sier kvinnen – Messias er det samme som Kristus – «og når han kommer, skal han fortelle oss alt.» Jesus sier til henne: «Det er jeg, jeg som snakker med deg.»

I kirken tilbys «ro i sjelen» gratis hver søndag. Guds nåde, tilgivelse og tilhørighet formidles uten kostnad.  Nå er ikke kirken en butikk som man kan sammenligne med Rema, Coop eller Kiwi.  Det hadde sett merkelig ut om kirken tilbød Guds nåde eller en renset samvittighet til en overkommelig pris. Vel, man prøvde seg på det i kirken med avlatshandel i middelalderen, men det resulterte i en reformasjon som blåste salget overende.

Nei, Gud gir sine gaver gratis til alle som vil ta imot, og kirken har fått i oppdrag å dele de ut uten å kreve noe igjen. Det kan koste deg din stolthet å be Gud om det og kanskje strekke din vilje til ydmykhet, men penger er ikke involvert.

Samtalen mellom Jesus og kvinnen ved brønnen illustrerer dette. Her gis det noe som går langt utover vanlig vann. Jesus tilbyr kvinnen vann som gir evig liv! Ikke noe dårlig tilbud, og hvis du finner frem din bibel og leser litt videre i teksten, vil du se at kvinnen, og mange med henne, tok imot tilbudet med stor glede. Hun sa ja til å tro at Jesus var hennes frelser.

Jesus er tydeligvis ikke hvem som helst. I kirkeårets åpenbaringstid, som vi er inne i nå, får vi stadig nye detaljer om Jesus som etter hvert fyller ut et bilde.  I dagens tekst sier han rett ut at det er han som er Messias, den frelseren som folk ventet på.

På den tiden kjente de til Guds invitasjon fra profeten Jesaias bok:

          Kom, alle tørste, kom til vannet!
          Dere uten penger, kom og kjøp korn og spis!
          Kom, kjøp korn uten penger,
          vin og melk uten betaling!

         Vend øret hit og kom til meg,
         hør, så skal dere leve!

Jesus bruker altså ord og bilder som de lengtet etter å få innfridd. Og Bibelens siste bok sier utdyper Jesus dette: «Kom!» Den som tørster, skal komme, og den som vil, skal få livets vann som gave.

Å få livets vann som gave, se det er et tilbud hverken Rema eller noen annen profet kan tilby. I to tusen år har tilbudet stått åpent, og det er fortsatt gjeldende. Alltid gratis!

Nok en brikke i bildet av Jesus faller på plass. Forrige søndag lærte vi at han er Guds sønn. Denne dagen lærer vi at han er frelseren menneskeheten ventet på. God søndag!