Med ønske om et fredfylt nytt år!

Søndagstanker — Søndag 31. desember 2017
Nyttårsaften

Når et nytt år ringes inn får jeg en følelse av høytid. Det er et kort øyeblikk hvor alt er nytt og tiden står stille. Alt er mulig – det er fred. 

Tekst: Evangeliet etter Johannes kap. 14, 27

Fred etterlater jeg dere. Min fred gir jeg dere, ikke den fred som verden gir. La ikke hjertet bli grepet av angst og motløshet.

Det står i juleevangeliet at englene sang over Betlehem: «…og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i». Da Jesus kom til verden fikk vi fred. Det var litt av en gave. Tretti år senere, i en av hans taler gjengitt i Johannesevangeliet, utdyper Jesus hva denne freden er. Det er ikke en fred mellom mennesker – det har historien vist oss med grusom tydelighet. Det er en annerledesfred – en fred hvor hjertet skal få hvile fra angsten og motløsheten.

Angst har alltid grepet mennesker. I våre dager er angst i ferd med å bli en folkesykdom. Den øker mye blant unge mennesker. Angst for å overleve er erstattet av angst for å ikke kunne prestere. Å strebe etter det perfekte er slitsomt og krever sin mann og kvinne. Og selv om vi alle vet at det perfekte er uoppnåelig, legges lista svært høyt.  Gudsordet om at du er elsket betingelsesløst kan være en god hjelp i møte med prestasjonsangsten.

Det samme gjelder for motløsheten. Møtet med et nytt år kan være svært spennende. Jeg skal starte i en ny jobb, og jeg kjenner at det ligger mye spenning i meg. Forventninger også, og en solid dose frykt for at det skal bli for overveldende.  Men i møte med dette har jeg lært å si til Jesus: «Også i dette er du med!» Jeg har flere ganger tidligere skrevet om denne enkle bønnen i min blogg. Jesus har lovet å være med alle dager, hver en time, minutt og sekund. Det gjelder også for meg. Derfor møter jeg hver en utfordring sammen med ham. Det gir meg mot når motløsheten kommer.

Da vi giftet oss ville min kone og jeg ha et gudsord med oss inn i ekteskapet. Vi lette oss frem til dagens bibelvers om Jesu fred. Det ønsket vi å bli preget av.  Derfor er verset gravert inn i våre gifteringer. I dag, mange år etter, er jeg takknemlig for at verset igjen og igjen minner meg om at Guds fred er annerledes enn verdens fred.  Den kommer fra Herren, som er glad i alle mennesker og som gir oss trygghet midt inn i vår urolige tid.

Det er en god fred å ta med inn i 2018, enten du er frisk eller syk, plaget eller lett til sinns, rik eller fattig, urolig eller rolig.

Takk til alle mine lesere for følge gjennom 2017. Med håp om at vi møtes også i det kommende året ønsker jeg dere alle et fredfylt nytt år!