Glupske ulver og sannheten

Søndagstanker — Søndag 9. juli 2017
5. søndag i treenighetstiden

Jeg bor i Aurskog-Høland kommune. Her vet vi noe om glupske ulver som dreper både sauer og hunder. Mange har fått gleden av å være i skogen ødelagt. De frykter ulven. Turene i marka som før var til stor glede, har mistet sin uskyld. Skogen er blitt vill og farlig igjen.

Tekst: Evangeliet etter Matteus kap. 7, 15-20

Ta dere i vare for de falske profetene! De kommer til dere i saueham, men innvendig er de glupske ulver. På fruktene skal dere kjenne dem. Plukker man druer av tornebusker eller fiken av tistler? Et godt tre bærer god frukt, et dårlig tre bærer dårlig frukt. Et godt tre kan ikke gi dårlig frukt, og et dårlig tre kan ikke gi god frukt. Hvert tre som ikke bærer god frukt, blir hugget ned og kastet på ilden. Derfor skal dere kjenne dem på fruktene.

En ulv kjenner man igjen når man ser den. Den kamuflerer seg ikke. Den later ikke som den er noe annet enn den er. Det kan man ikke si om mennesker. Menneskene vi advares mot i dagens bibeltekst er de som ser fromme, snille og velmenende ut, men som ikke gjør oss godt. Vi kan selvsagt tenke på overgripere og forbrytere, som søker sitt bytte bak en sjarmerende fasade. Disse er farlige, og vi skal gjøre alt vi kan for å avsløre dem og stille dem for retten.

Det er verre med dem som i sin overbevisning fører oss bort fra det som er sant og rett og som lurer folk med sin overbevisende tale. Mange er blitt lurt av hyggelige stemmer på telefon, som etter å ha fått veiledning om hvordan de skal oppdatere sine bankopplysninger, har mistet store summer. Andre er blitt lurt av kjedebrev som lover gull og grønne skoger. Som lensmannen vår sier: «Er det for godt til å være sant, så er det det.» Men vi lar oss lure, for mange har en grunnleggende tillit til andre. Det er en styrke å vise tillit, men det kan også bli en stor fare.

Men dagens tekst advarer oss ikke mot selgere og svindlere som vil overta våre penger.   I dag blir vi advart mot mennesker som med overbevisning fører oss vekk fra sannheten – fra Gud. To konfirmanter fortalte meg at de trodde på en uendelighet av parallelle universer. De var inspirert av fysikeren Stephen Hawkings og hans bok «The Grand Design». Der fornekter Hawkings Gud og sier at naturlovene selv har skapt universet. Og som en konsekvens av det, så må vårt kjente univers bare være et av uendelige mange. For det at vi har gjort det så bra i vår verden er bare en tilfeldighet som har slått inn. Alle de andre alternativene måtte også finnes der ute.  For meg høres dette helt usannsynlig ut. Men de to konfirmantene hadde der og da funnet en mening i dette. Og de er ikke alene til å lytte til mennesker som presenterer alternativer til en tro på Gud. Ta en titt i alternativhyllene på ditt lokale bibliotek eller bokhandel. Det er mange som vil gi oss den store løsningen.

Gud er! Det er ikke opp til oss å velge Guds eksistens. Men vi kan velge hva som fører oss nærmere et godt gudsliv og hva som gir oss et godt liv, sammen eller alene. Vi kan være oss bevisst på hva vi ser på tv, hvilke serier vi fyller våre tanker med, og hvilke bøker vi leser. Vi kan reflektere over hva slags musikk vi hører på og hvilket språk vi fyller oss med.   Vi kan se på hvilke miljøer vi deltar i og spørre oss selv om de gjør oss godt eller ikke. Det har ikke med moralisme å gjøre, men om å stikke fingeren i jorda og kjenne etter.

I tidsskriftet Agenda 3:16 (nr. 6/7 2017) leste jeg et tankevekkende intervju med ateisten Astrid Helgesen. Hun var blitt oppdratt av sin mor til å hate religion. Hun hadde fylt sitt sinn med kritikk av enhver form for religion og kristentroen i sær. Men hun hadde aldri lest Bibelen. Etter å ha blitt med i en Mensa bibelgruppe på Facebook begynte hun å lese Bibelen, og ble svært overrasket. For Jesus var ikke slik hun trodde han var! «Nå har jeg blitt kritisk til den kritiske tenkningen jeg ble introdusert for», sier hun. Astrid Helgesen hadde, uten motforestillinger, lyttet til stemmer som førte henne vekk fra Gud. Når hun begynte å søke selv ble hun overrasket. Bildet er blitt mer nyansert, hun ser at den kristne troen er en støtte og en trøst for de kristne.  Hun er fortsatt ateist, men hennes verdensbilde har endret seg.

Det er modig og kan kanskje oppleves skremmende å søke andre sannheter enn de man har vent seg til. Men det gjør godt å lese og lytte på andre stemmer. Det kan gjøre deg mer sikker på det du tror, eller gi deg et glimt inn i noe annet som er godt og prisverdig.  Jesus ber oss om å kjenne treet på fruktene. Å se på konsekvensene det gir å følge menneskene vi lytter på og lever etter. Er de som glupske ulver i saueham? Smaker det godt? Hvis ikke, finn andre å lytte til!