Dansen rundt gullkalven….

Søndagstanker — Søndag 30. juli 2017
8. søndag i treenighetstiden

Har du hørt uttrykkene «dansen rundt gullkalven» eller «Gud eller Mammon»? De er begge hentet fra Bibelens bøker. De handler om å velge riktige verdier. Ja, ikke bare det, men om hvilken grunnverdi du har i livet ditt – «penga eller livet»!

Tekst: Evangeliet etter Matteus kap. 6, 19-24

Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger, og hvor tyver bryter inn og stjeler. Men dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler. For der skatten din er, vil også hjertet ditt være.

Øyet er kroppens lampe. Om øyet ditt er klart, er det fordi kroppen er fylt av lys. Men om øyet ditt er sykt, er det fordi kroppen er fylt av mørke. Er nå lyset i deg mørke, hvor dypt blir ikke da mørket!

Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon.

Det er så lett å sammenligne sitt eget med andres – hvilken bil de kjører, hva slags hus de bor i, hvilken hytte de har eller hvilken båt det er de seiler med i fjorden. Vi ser på hvilke merkevarer de kler seg med, eller hva slags sofa eller tv de pynter stuen med. Å sammenligne sitt eget med andres eiendeler og eiendom fører lett til misunnelse og begjær. For det er alltid noen som har det flottere og finere enn deg. Man kan misunne de og man kan slenge seg på karusellen for å vinne kampen. Men, som en god venn av meg sier, det er ikke den som eier mest når man dør som vinner!

Den som vinner når man dør er den som dør med Kristus i blikket. Og Jesus forteller nettopp om hvordan øynene våre speiler hvilke verdier vi har. Er vårt fokus rett, er også blikket lyst og imøtekommende. Men er vårt fokus feil preger det vårt blikk og mørkner våre øyne. Hvis begjæret etter penger, materiell velstand, fysisk tilfredsstillelse og sex er det som driver deg, så har du et skikkelig problem. Da «danser du rundt gullkalven» og du er på en reise som vil ende galt. Alt det som er, vil forvitre og bli borte. Hva da med deg som har bygget livet ditt på det? Har du da ingen verdi, ettersom materielle verdier er det som har definert deg? Da må du omstille fokus og det kan være smertefullt.

Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg, sier Jesus. Det er å sette Gud foran Mammon. (Mammon forstås som rikdom og materialisme.) Gud er første prioritet, så får det andre komme etterpå. Det er ikke en synd å være rik, det er ikke en synd å være fattig, men det er en synd å sette Gud i annen rekke. Da blir Gud et virkemiddel for deg slik at du kan skaffe deg det du aller helst vil ha, og din bønn lyder slik: Gud, la meg vinne i lotto! Men hvis Gud er på førsteprioritet, så lyder bønnen slik: Gud, takk for at du har gitt meg livet!
Da blir alt det materielle ikke et mål i seg, men et virkemiddel for å ære Gud. Og Gud blir æret når vi takker Gud for det livet gir oss, både det materielle og det nære forholdet til andre mennesker.