Jeg skal bare…

Søndag 25. september 2016 – 19. søndag i treenighetstiden

Den franske grunnleggeren av Cistercienserordenen, Bernhard av Clairvaux, sa for snart tusen år siden: Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner. Det samme kan sies i dag også. Jeg skal bare…..

img_1267

Tekst: Evangeliet etter Lukas kap. 9, 57-62

Mens de gikk der på veien, var det en som sa til ham: «Jeg vil følge deg hvor du enn går.» Jesus svarte: «Revene har hi, og himmelens fugler har rede, men Menneskesønnen har ikke noe han kan hvile hodet på.»
Han sa til en annen: «Følg meg!» Men mannen svarte: «Herre, la meg først få gå hjem og begrave min far.» Da sa Jesus til ham: «La de døde begrave sine døde, men gå du av sted og forkynn Guds rike.»
Det var også en annen som sa: «Jeg vil følge deg, Herre, men la meg først få si farvel til dem der hjemme.» Men Jesus svarte: «Ingen som har lagt hånden på plogen og så ser seg tilbake, er skikket for Guds rike.»

Bare så det er sagt: Helvetet, hvis det oppfattes som brennende ild og smådjevler som torturerer de fortapte, så finnes ikke det! Den engelske forfatteren Graham Greene sa: «Den som vil forberede helvete på jorden for menneskene, behøver bare å gi dem lov til alt.» Så er det sagt! Vi klarer utmerket selv å skape oss et helvete, hvis det er målet. Tenke deg byen Aleppo i Syria, hvor nøden herjer mens lastebilene med nødhjelp står utenfor og nektes adgang. Det må være et sant helvete!

Men det var ikke det som jeg tenkte å skrive om i dag. Jeg ville skrive om det å skyve noe foran seg som man vet man må ta tak i. Det var vel det Bernhard ville si noe om. Det er ubehagelig å ta tak i ting som må gjøres. Jeg må slutte å røyke, jeg må begynne å trene, jeg må be min mor om unnskyldning, jeg må betale mine regninger… . Listen er lang. Hva er din utsettelse? Jeg vil bli forbauset hvis du ikke har en du også. Så vanlig er det, at vi lar oss underholde av tv-programmer som handler om mennesker som ikke klarer å ta tak i sin MÅ-liste, enten det dreier seg om økonomi eller oppussing. Mange kjenner seg igjen i både Luksusfellen og Sinnasnekkeren.

Ikke utsett det du vet du må gjøre. Ingenting blir bedre av å vente. Din økonomi blir ikke bedre, ditt hus blir ikke ryddigere, forholdet til din livspartner blir ikke bedre, og verken din helse eller din gnagende vonde samvittighet blir forløst.

Jesus spisset problemstillingen. Det jeg hører han si er dette: «Når du vet hva som virkelig er viktig å få gjort, gjør det! Ikke utsett det selv om mange andre gode ting også skal gjøres.»

Noen bruker krefter på å holde gudstroen på en armlengdes avstand. Kanskje er man sinna på Gud eller så har livet ført en vekk fra det som en gang var en trygg tro. Ikke utsett det oppgjøret.

Kom, la oss gjøre opp vår sak! sier Herren. (Jesaia 1, 18)

Hvordan, spør du kanskje. Vel, la oss avslutte med Bernhard av Clairvaux igjen: «Gud finnes lettere ved å be enn ved å diskutere.»