Dagen verden ble forandret

Søndag 13. mars 2016 — Maria budskapsdag

Tekst: Evangeliet etter Lukas kap. 1, 39-45

gravid

Dagen Maria fra Nasaret fikk beskjed om at hun skulle føde Jesus, forandret verden for alltid. Derfor har også den dagen vakt reaksjoner og latterliggjørelse siden. «Tror du at Gud la et lite frø inn i Maria», spurte en konfirmant meg om forrige uke. No problem, svarte jeg, hvis Gud kan skape verden så høres det verken usannsynlig eller umulig ut.  

Men Maria var ikke alene om å oppleve en uventet graviditet. Også hennes slektning Elisabeth opplevde å bli gravid i høy alder. Møtet mellom de to forløp slik:

Noen dager senere dro Maria av sted og skyndte seg opp i fjellbygdene, til den byen i Juda hvor Sakarja bodde. Der gikk hun inn til Elisabet og hilste på henne. Da Elisabet hørte Marias hilsen, sparket barnet i magen hennes. Hun ble fylt av Den hellige ånd og ropte høyt: «Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv. Men hvordan kan det skje at min Herres mor kommer til meg? For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd. Og salig er hun som trodde, for det som Herren har sagt henne, skal gå i oppfyllelse.»

Det er en vesensforskjell mellom Maria og Elisabeth. Elisabeth fikk barn sammen med sin ektefelle Sakarja. Maria derimot, fikk beskjed om å føde et barn uten en jordisk far. Gud, som er i verden, men som ikke er av verden, grep inn og forstyrret naturens orden. Gud selv valgte å bli synlig for oss, gjennom Marias sønn.  Teologien kaller dette for inkarnasjonen.

Jeg forstår at mennesker som ikke har en religiøs tro reagerer på en slik fortelling. De kunne like gjerne lese fantasiene om den greske gudesønnen Herakles’ liv og levnet. Men resultatet av at Jesus kom til verden, er ganske annerledes. Herakles kan ikke bekreftes av historiske fakta. Jesus derimot kan det. Få forskere vil benekte Jesu eksistens. Og som et resultat av hans liv og handlinger oppstod det en tro som har forandret verden og måten vi tenker på. Den kristne kirke, i alle dens mange former, lever godt — også i vår tid.

Sitat Bjørn Skogstad

Mange har avskrevet Jesus og hans innvirkning på menneskeheten. Allikevel er den der, i generasjon etter generasjon. Og stadig nye grupper mennesker kommer til tro. Et misjonærpar jeg kjenner, Sigmund og Ingjerd Evensen, forteller om hele landsbyer som kommer til tro blant urbefolkningen i Papua Ny Guinea. Etter at de fikk oversatt fortellingen om Jesus til sitt eget språk, begynte de å tro på ham. Tenk, på Papua Ny Guinea! Det er helt utrolig at mennesker fra alle land, alle stammer og språk, tiltrekkes av Marias sønn, Jesus. Han må virkelig være noe for seg selv. Og det kan vel sies å være kjernen. Han er noe for seg selv, og han kom for å være noe for alle andre. Til alle tider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *