Jeg vil ikke høre….

Søndag 7. februar 2016 — Fastelavnssøndag

Min kone er min beste og min mest fryktede kritiker. Når jeg er strålende fornøyd med en opptreden, en preken eller en samtale, ønsker jeg å få bekreftet det av henne. Da har jeg veldig liten lyst til å få høre noe som helst negativt om det som har skjedd, selv om det er berettiget. Det har jeg mest lyst til å skyve langt bak i bevisstheten.

Fare spørsmål

Tekst: Evangeliet etter Lukas kap. 18, 31-34

Han tok de tolv til side og sa til dem: «Se, vi går opp til Jerusalem, og alt det som profetene har skrevet om Menneskesønnen, skal gå i oppfyllelse. Han skal overgis til hedningene og bli hånt og mishandlet og spyttet på, og de skal piske ham og slå ham i hjel. Og den tredje dagen skal han stå opp.» Men de skjønte ikke noe av dette. Meningen var skjult for dem, og de forsto ikke det han sa.

Når vi leser dagens tekst er den lett å skjønne. Vi vet jo hvordan fortsettelsen blir. Akkurat det Jesus sier skal skje, skjer. Vi har lest det, vi har sett filmen, vi har hørt det før…

Men for oppstemte disipler, beruset av all oppmerksomhet de er en del av, blir slike ord meningsløst babel. Hæ, slått! Pisket! Hva! Jesus prøver å involvere dem i sine vondeste tanker, men de ville ikke høre. Lukas, som skriver om dette i etterkant, må virkelig forklare for sine lesere hvorfor de ikke tok beskjeden: de skjønte ikke, det var skjult for dem, de forsto ikke! Dårlige nyheter er ikke velkomne i gode tider.

Fastelavn betyr for mange boller med krem, marsipan og syltetøy, lett sprinklet med melis på lokket. Jeg husker med glede fastelavnsbollene hos bakeren i Torslanda i min barndom. Jeg rakk akkurat innom for å kjøpe meg en bolle før skolebussen gikk hjem til Andalen. Gode minner! I den kristne kalender er Fastelavn en kort festtid før fasten, en tid med forsakelse, slår inn.

2016-02-5-sitat

For oss, halvt sekulariserte, halvt religiøse nordmenn, kan det være godt å finne tilbake til fasten. Det er blitt fastelavn hele året! Jeg holder sjelden tilbake på det gode i hverdagen. Det er «fest» året rundt. Å vekke fasten til live igjen, kan skape en rytme i året som nesten er gått tapt. Alle vet hva ramadan er. Men få vet hva fastetiden er, selv om det er den som ligger vårt samfunns kulturelle og religiøse røtter nærmest. Hva med å sette av 50 kroner dagen og samle opp en gave til noen som virkelig trenger din hjelp? Du forsaker litt, en annen får nok. Fasten varer i 40 dager – klarer du 2000 kroner til Kirkens Nødhjelp?  Men først – en fastelavnsbolle!

1 kommentar til “Jeg vil ikke høre….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *