Troende til litt av hvert

Søndag 15. november 2015 — 25. søndag i treenighetstiden

Troende til litt av hvert, heter en bok av Arne Tord Sveinall. Den omhandler menneskers søken etter tro. Det kan virke som om mennesker er villige til å tro hva som helst, så lenge det skaper mening i tilværelsen. Slikt som at alt er skapt av ingenting eller hva med å gå på vannet?   

Melkeveien

Tekst: Evangeliet etter Matteus kap. 14, 22-34

Jesus fikk disiplene til å gå i båten og dra i forveien over til den andre siden, mens han selv sendte folket av sted. Da han hadde gjort det, gikk han opp i fjellet for å være for seg selv og be. Da kvelden kom, var han der alene. Båten var allerede langt fra land, og den kjempet seg fram i bølgene, for det var motvind. Men i den fjerde nattevakt kom han til dem, gående på sjøen. Da disiplene fikk se ham der han gikk på vannet, ble de skrekkslagne. «Det er et gjenferd!» sa de og skrek av angst. Men i det samme talte Jesus til dem: «Vær ved godt mot! Det er jeg, vær ikke redde!» Da sa Peter til ham: «Herre, er det deg, så si at jeg skal komme til deg på vannet.» «Kom!» sa Jesus. Peter steg ut av båten og gikk på vannet bort til Jesus. Men da han så hvor hardt det blåste, ble han redd. Han begynte å synke, og ropte: «Herre, berg meg!» Straks rakte Jesus hånden ut og grep fatt i ham og sa: «Du lite troende – hvorfor tvilte du?» Så steg de opp i båten, og vinden stilnet. Men de som var i båten, tilba ham og sa: «Du er i sannhet Guds Sønn!» Da de var kommet over, la de til land ved Gennesaret.

Stephen Hawking, britisk fysiker og matematiker, hevder at alt (ja, virkelig alt) er et resultat av tyngdeloven. Han sier: «Da tyngdeloven eksisterer, så kan og vil universet skape seg selv ut av ingenting. Spontan skapelse er grunnen til at det eksisterer noe, i stedet for ingenting. Derfor eksisterer universet, derfor eksisterer vi. Det er ingen grunn til å påkalle Gud til å komme med plantegningen for å skape universet».(VG 3/9/10)

Nå har jeg ingen ambisjoner om å utfordre Hawking til en intellektuell tvekamp. Den taper jeg. Men jeg har virkelig vanskelig for å tro det han sier. Like vanskelig som enkelte har for å tro at Jesus gikk på vannet.

Selv teologer har vært oppsiktsvekkende kreative i sine forsøk på å forklare dette underet.  Jesus gikk egentlig bare på en sandbanke, eller at disiplene så rett og slett feil, for naturlovene skal man ikke klusse med!

Men hva når vitenskapsmenn hevder at ut i fra de samme naturlovene så kommer alt ut av ingenting. Skal man da liksom tro på det og mene at det må være rett? Kan man ikke på samme måte si, at med tro kan du få til hva som helst. Selv en tro så liten som et sennepsfrø, er jo større enn ingenting. Og hvis ingenting kan skape universet, så tenk for en mulighet en vaklende tro har!

Sitat Bjørn SkogstadJeg har fått høre at jeg har en sterk tro. Men hva er egentlig det? Jeg tror på Jesus, og som Peter erfarte, så går det litt opp og ned. Men å tro på Hawking, det føler jeg virkelig krever en sterk tro. Jeg, jeg velger å tro på Jesus.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *