Fremmedfrykt og veien ut av det

Søndag 29. november 2015 — 1.søndag i advent

Det står menn med maskingevær på hvert gatehjørne i Paris og Brussel.  Sikkerhetspolitiet jobber overtid, mistenkelige pakker finnes overalt, flyavganger innstilles. Våpen avverger terror, men i møtet med religiøs motivert terror er den kristne tro vårt beste våpen.

Notre Dame

Tekst: Evangeliet etter Matteus kap. 21, 10-17

Da han dro inn i Jerusalem, ble det uro i hele byen, og de spurte: «Hvem er dette?» Og mengden svarte: «Det er profeten Jesus fra Nasaret i Galilea.» Så gikk Jesus inn på tempelplassen og jaget ut alle dem som solgte og kjøpte der. Han veltet pengevekslernes bord og duehandlernes benker og sa til dem: «Det står skrevet: Mitt hus skal kalles et bønnens hus. Men dere gjør det til en røverhule.»

På tempelplassen kom noen blinde og lamme til ham, og han helbredet dem. Men da overprestene og de skriftlærde så undrene han gjorde og hørte barna som ropte i helligdommen: «Hosianna, Davids sønn!» ble de forarget og spurte ham: «Hører du hva de sier?» «Ja», svarte Jesus. «Har dere aldri lest:
           Fra småbarns og spedbarns munn
           har du latt lovsang lyde!»

Så forlot han dem og gikk ut av byen, til Betania. Der ble han natten over.

Det er nyttårsfeiring i kirken første søndag i advent. I Aurskog kirke skal vi ha «Lys Våken» med barn som overnatter fra lørdag til søndag. Førjulskonsertene i kirkene med kjente artister begynner. Det lukter stearin og førjulshygge i kirker, skoler og kjøpesentre.

Samtidig rammes mennesker av religiøst motivert terror i stadig flere land. Belgia og Frankrike er i unntakstilstand og mange er skremt av det som skjer. I Tyskland har fremmedskeptiske stemmer pekt på at vår kristne arv er i fare. Noe som førte til at Tysklands forbundskansler Angela Merkel oppfordrer oss til følgende: – I stedet for å være redd for troende muslimer, bør Europas kristne heller starte å gå i kirken. Vi har fortsatt frihet til å bekjenne vår religion om vi utøver den og tror på den. Vi skal også ha mot til å si at vi er kristne. Dette er kloke ord.

I møte med islam og store ikke-kristne innvandringsgrupper, skal vi ikke være redde. Men vi skal være tydelige. Vi skal fortelle om vår identitet, hva vi mener er rett og sant og møte ånd med ånd. Er du en kristen så vis det. Gå i kirken, fyll opp benkene, del, skap samhold. Ikke sitt hjemme og føl deg truet av andres religiøse iver. Vær slik som barna vi leste om. De så de gode gjerningene Jesus gjorde og ropte det ut! Ikke med våpen, ikke med steinkasting, men med gode ord.

Sitat Bjørn Skogstad

Første søndag i et nytt kirkeår er en flott startdag for å fornye dine kristne røtter. Du er ikke bare et resultat av slektskap, ætt og aner. Er du døpt til Kristus så er det en viktig del av din identitet. Ta din kristne identitet frem, utforsk den, blankpuss den. La den prege deg, din hverdag, og ditt møte med de fremmede. Mitt hus skal være et bønnens hus, sier Jesus. Bønn til Gud driver frykten ut – også fremmedfrykten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *