Grepet til døden

Søndag 13. september 2015 — 16. søndag i treenighetstiden

Nylig mottok jeg en liste over 90 navngitte kristne som er fengslet fordi de tror på Jesus i Iran. Det er Martyrkirkens venner som melder dette. I et land hvor Allah styrer gjennom sitt presteskap, er toleransen lav for Jesustroende. Midtøsten er i ferd med å tømmes for kristne. Den lidende kirke kommer til oss som flyktninger.  

ikon_koptere

Tekst: Evangeliet etter Matteus kap. 5, 10-12

Salige er de som blir forfulgt for rettferdighets skyld,
for himmelriket er deres.
Ja, salige er dere når de for min skyld håner og forfølger dere, lyver og snakker ondt om dere på alle vis. Gled og fryd dere, for stor er lønnen dere har i himmelen. Slik forfulgte de også profetene før dere. 

I den første kristne tid levde de kristne relativt trygt. Først etter interne stridigheter i det romerske riket og med det en innskjerping av offerritualet til keiseren, blusset forfølgelsen opp.  Kristne som ikke ofret til keiseren, ble sett på som opprørere eller oppviglere, som usikre elementer i et rike hvor keiseren og Romas makt var det stabile og faste. Forfølgelsen skjøt fart. Men antall kristne som ble drept under de romerske keisere, blekner sammenlignet mot vår tids forfølgelser.  Dette er godt dokumentert. Informasjon om dette ligger bare noen tasteklikk unna. Gå inn på www.stefanus.no.

Jeg har selv opplevd forfølgelsen. Ikke på egen kropp, men i møte med lidende kristne. Det har gitt et varig inntrykk. Troen, som for meg oppleves enkel  og lett å bære, kan bety død, smerte, konflikt og tap for andre. Presten Josef fra Albania smilte mot meg uten tenner. De ble slått ut av fangevoktere fordi han ikke ville gi slipp på troen. Kona til pastor Tran Mai i Vietnam møtte meg og min kollega John Victor Selle, i hemmelighet i Saigon. Hun takket for at vi hadde appellert for hennes mann. Han var i ferd med å bli henrettet, men dommen ble opphevet. Evangelisten Josef Bondarenkov i Russland gikk inn og ut av fengsel, han ville ikke slutte å fortelle om Jesus. Han sa til meg at han bad for oss kristne i vest, så vi ikke mistet troen i vår velstand og komfort!

Hva er det som får mennesker til å holde fast på en Jesustro som koster de så mye? Hvorfor er de villige til å gi sine liv for Jesus? Er det løftet fra Jesus om at himmelriket er deres? Kanskje. Løftet om en sikker salighet kan være fristende. Mennesker drepes i dag i tusentall av selvmordsbombere som håper på paradis. Men det er ikke i Jesu navn de dreper, de dreper i Allahs navn.

2015-09-13-sitat
Jeg tror kristne holder fast på Jesus i forfølgelsen fordi de er så grepet av hans kjærlighet og av hans offer for oss. Da IS tidligere i år halshugget 20 koptiske kristne på en strand i Libya, var det en som skilte seg ut i både hudfarge og etnisitet. Han ble så grepet av de koptiske kristnes vitnesbyrd om Kristus, at han selv kom til tro. Det kostet ham livet. Men der døden tok livet fra ham, fortsatte livet i Kristus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *