Å gi tilbake gjør godt

Søndag 16. august 2015 — 12. søndag i treenighetstiden

Nå er det payback-time, sa han. Hans datter måtte hente han og kona etter et festlig lag. Etter utallige kjøreturer til og fra trening, skole og sosiale lag, var det hennes tur å kjøre. Jeg tror hun gjorde det med glede. Å kunne gi tilbake, etter selv ha fått masse, gjør godt!

Bjørn Skogstad - vigsling

Tekst: Evangeliet etter Lukas kap. 8, 1-3

I tiden som fulgte, reiste Jesus omkring og forkynte i byene og landsbyene og bar fram det gode budskapet om Guds rike. De tolv var med ham, og noen kvinner som var blitt helbredet for onde ånder og sykdommer. Det var Maria med tilnavnet Magdalena, som sju onde ånder hadde fart ut av, Johanna, som var gift med Kusa, en forvalter hos Herodes, og Susanna og mange andre. Med det de eide, hjalp de Jesus og de tolv.

Jesus og hans tolv disipler var faktisk helt avhengig av andres giverglede. De trengte mennesker som gav tilbake og på den måten sørget for at reiseutgiftene ble dekket. Susanne, Johanna og Maria, var noen av de kvinnene som gav av det de eide for å betale regningen. Vi vet lite om Susanna og Johanna. Knapt noe annet enn at de var blitt hjulpet av Jesus. Maria Magdalena vet vi litt om. Sju onde ånder hadde vært nødt til å forlate henne etter møtet med Jesus. Vi aner en kvinne som i stor og dyp takknemlighet har fått balansen i livet tilbake. Og det takker hun for ved å gi tid, oppmerksomhet og penger.

At takknemlighet kan omsettes i penger, høres kanskje merkelig ut, men så er tilfellet. I våre kirker samles det hver søndag inn penger til gode formål. Ikke av tvang, men i takknemlighet. Paulus skriver om dette at enhver skal gi, «ikke med ulyst eller av tvang, men det han har bestemt seg for i sitt hjerte. For Gud elsker en glad giver.» Gaver gitt i glede og takknemlighet for det Gud gir oss, bygger Guds rike over hele verden.

Det er mange som har betydd mye for meg. Derfor er det en glede å kunne være generøs tilbake. Generøs på tid, på omtanke, på mat og drikke, på vennskap, fortrolighet og forbønn.

2015-08-16-sitatPresten som første gangen gav meg nattverdens vin og brød, heter Ragnvald Hemstad. Det møtet med Jesus satte spor i meg. Ragnvalds enkle og gode måte å ta imot meg og mange andre ungdommer på, åpnet opp Guds rike for oss. Derfor var det stort for meg å gi den aldrende presten nattverden «tilbake» på min vigslingsdag som kateket. Det gjør godt å gi det gode tilbake!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *