For mye eller for lite ødelegger

12. juli 2015 ­­—  7­. søndag i treenighetstiden

Du må være sterk hvis du har tilgang til mye penger. For penger har en egen evne til å snu opp ned på rett og sant og sunt. Og du må være sterk hvis du ikke har penger, for også det har lett for å ødelegge gode verdier!

Tekst: Evangeliet etter Lukas kap. 9, 1-10

Han kom inn i Jeriko og dro gjennom byen. Der var det en mann som het Sakkeus. Han var overtoller og svært rik. Han ville gjerne se hvem Jesus var, men han kunne ikke komme til for folkemengden, for han var liten av vekst.

Da løp han i forveien og klatret opp i et morbærtre for å få se ham på et sted hvor han måtte komme forbi. Og da Jesus kom dit, så han opp og sa til ham: «Sakkeus, skynd deg og kom ned! For i dag må jeg ta inn hos deg.» Han skyndte seg da ned og tok imot ham med glede. Men alle som så det, murret og sa: «Han har tatt inn hos en syndig mann.» Men Sakkeus sto fram og sa til Herren: «Herre, halvparten av alt jeg eier, gir jeg til de fattige, og har jeg presset penger av noen, skal de få firedobbelt igjen.» Da sa Jesus til ham: «I dag er frelse kommet til dette huset, for også han er en Abrahams sønn. For Menneskesønnen er kommet for å lete etter de bortkomne og berge dem.»

Denne søndagen har et fokus på rikdom. La det være sagt med en gang; rikdom fordømmes ikke. Fattigdom derimot, fordømmes i Bibelen. Det som er rikdommens store utfordring er å bære den uten å bli ødelagt innvendig. Bibelen sier at de som er rike skal «gjøre godt, være rike på gode gjerninger, være gavmilde og dele med andre» (1. Tim 6, 18). Da er rikdommen til stor glede. Verdens rikeste mann, Bill Gates, har skjønt nettopp det. Han bruker store summer på å utrydde sykdommer som polio. Han sier i et intervju med The Telegraph: «Jeg har ikke bruk for penger. Dette er Guds verk!». Det synes som om det er mange likhetstrekk mellom Sakkeus i dagens tekst og Bill Gates. Begge forstod at deres penger kunne benyttes på en bedre måte enn bare på dem selv.

Dette skjer når mennesker møter Jesus. Noe skjer! Det vokser frem noe nytt, nye tanker, nye verdier, en ny måte å bruke penger på. Jesus kunne være skarp i møte med rike mennesker når han så at deres rikdom hadde ødelagt dem. Deres fokus var rettet mot seg selv og sin egen nytelse i stedet for på Gud og sin neste. Det er selve ur-synden som viser seg.

Vi er mange som trenger å bli minnet om at rikdom kan gjøre stor skade. Det ensidige fokuset på velstand har lett for å ta all vår oppmerksomhet og gjøre oss hardhudet overfor de som trenger vår hjelp.  Første tegnet er denne setningen: «Det er deres egen skyld at de har det sånn. De kan bare ha det så godt!» Så går vi forbi tiggeren med litt bedre samvittighet og vi gjør ingenting når vi hører at mennesker sulter i hjel.

Selvsagt har fattigdom og elendighet en årsak! Selvsagt har grekerne selv sølt bort sine penger, selvsagt har rom-folket mulighet til å arbeide, selvsagt har syrerne skyld i sin egen elendighet! Det samme gjelder den narkomane, alkoholikeren, den vanekriminelle.

2015-07-12-sitat

Men hvis vi slutter å hjelpe den som trenger hjelp, stiller vi oss selv i rekken av de hjelpetrengende. Da trenger våre harde hjerter akutt behandling!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *