Hadde jeg bare visst…

28. juni 2015 – 5. søndag i treenighetstiden

Knærne mine er såre og ryggen blir fort sliten for tiden. Jeg legger stein i hagen. For tredje gang har jeg vært nødt til å grave opp dreneringen. Hadde jeg bare gjort skikkelig arbeid første gangen, hadde jeg bare hørt på gode råd!   

bjørn skogstad - cavern.no

Tekst: Evangeliet etter Matteus, kap. 7, vers 21-29

Ikke enhver som sier til meg: ‘Herre, Herre!’ skal komme inn i himmelriket, men den som gjør min himmelske Fars vilje. Mange skal si til meg på den dagen: ‘Herre, Herre! Har vi ikke profetert ved ditt navn, drevet ut onde ånder ved ditt navn og gjort mange mektige gjerninger ved ditt navn?’ Da skal jeg si dem rett ut: ‘Jeg har aldri kjent dere. Bort fra meg, dere som gjør urett!’ Hver den som hører disse mine ord og gjør det de sier, ligner en klok mann som bygde huset sitt på fjell. Regnet styrtet, elvene flommet, og vindene blåste og slo mot huset. Men det falt ikke, for det var bygd på fjell.
Og hver den som hører disse mine ord og ikke gjør det de sier, ligner en uforstandig mann som bygde huset sitt på sand. Regnet styrtet, elvene flommet, og vindene blåste og slo mot huset. Da falt det, og fallet var stort.»

Da Jesus hadde fullført denne talen, var folket slått av undring over hans lære, for han lærte dem med myndighet og ikke som deres skriftlærde.

Den canadiske indie-sangerinnen Alanis Morisette synger i sin store hit Ironic: «Hvem ville trodd at det spilte noen rolle!» Hun lyttet ikke på råd hun fikk, for hvem kunne tro at det spilte noen rolle. Men det fikk store konsekvenser. Akkurat som meg og dreneringen i hagen. Hadde jeg visst hvor mye arbeid jeg ville få i etterkant, hadde jeg gravd dypt og grundig første gangen.

Jesu liknelse om å bygge huset på fast grunn er svært kjent. Den er så konkret og lett å forstå. Alle som eier et hus forstår verdien av godt grunnarbeid. Jesu ord dreier seg ikke om byggeforskrifter, de handler om å lytte til Guds gode råd for livet. I Matteusevangeliet er det tre hele kapitler med undervisning om hvordan vi skal leve det gode liv. Kapitlene kalles Bergprekenen. Disse kapitlene avsluttes med oppfordringen til å bygge sitt liv på dem. Jesu ord er solid fjell å bygge livet på. Da står du støtt, om du står eller faller underveis i livet.

Bjørn Skogstad, cavern.no

For hvem skal jeg egentlig lytte til når det gjelder råd om livet? Jo visst lytter jeg til kloke mennesker som kan mye på forskjellige områder. En lege gir meg råd om hvordan jeg skal beholde helsa, en økonom om hvordan jeg skal spare til pensjon. Men hva med det som strekker seg utover helsa og pengene og alt?

Hvem skal jeg søke råd hos når det gjelder det evige, om sorgen, om savnet, og lengselen etter det fullkomne, om håpet? Også her råder Jesus oss til å lytte kritisk, for det finnes mennesker som bruker religiøs lengsel for å fremheve seg selv. La ikke slike mennesker med religiøst maktbegjær få kontrollere deg. De er bare ute etter egen vinning og anerkjennelse. De misbruker Guds navn.

Lytt til Jesus selv! Våg å tro det han sier, at den som leter etter Gud, finner, den som banker på, blir det lukket opp for, og den som ber, skal få svar. Det er slitesterke råd!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *