Å blir kalt ved sitt rette navn

Søndag 14. juni 2015 – 3. søndag i treenighetstiden

Jeg er ikke god på navn. Ofte når jeg møter kjente, sliter jeg med å finne navnet til nettopp det ansiktet. Samtidig blir jeg glad når andre kjenner igjen meg og sier: Hei Bjørn! Det er godt å høre at andre vet hvem du er!  Derfor gir jeg ikke opp! For jeg tror alle setter pris på nettopp det.

kom

Tekst: Johannesevangeliet kap. 1,35-51

Dagen etter sto Johannes der igjen sammen med to av disiplene sine. Da Jesus kom gående, så Johannes på ham og sa: «Se, Guds lam!» De to disiplene hørte hva han sa og fulgte etter Jesus. Jesus snudde seg og så at de fulgte ham, og han sa: «Hva leter dere etter?» De svarte: «Rabbi, hvor bor du?» Rabbi betyr lærer. «Kom og se!» sa Jesus. De gikk da med ham og så hvor han bodde, og de ble hos ham den dagen. Det var omkring den tiende time.

Andreas, Simon Peters bror, var en av de to som hadde hørt det Johannes sa, og som hadde fulgt etter Jesus. Han fant nå først sin bror Simon og sa til ham: «Vi har funnet Messias!» – Messias betyr «Den salvede». Så førte han Simon til Jesus. Jesus så på ham og sa: «Du er Simon, sønn av Johannes. Du skal hete Kefas» – det er det samme som Peter.

Dagen etter ville Jesus dra til Galilea. Da fant han Filip og sa til ham: «Følg meg!» Filip var fra Betsaida, den byen Peter og Andreas var fra. Filip traff Natanael og sa til ham: «Vi har funnet ham som Moses har skrevet om i loven, og som også profetene har skrevet om: Det er Jesus fra Nasaret, Josefs sønn.»  «Kan det komme noe godt fra Nasaret?» sa Natanael. Filip svarte: «Kom og se!» Jesus så Natanael komme gående og sa: «Se, der er en sann israelitt, en som er uten svik.»  «Hvor kjenner du meg fra?» spurte Natanael. Jesus svarte: «Jeg så deg før Filip ropte på deg, da du satt under fikentreet.» Da sa Natanael: «Rabbi, du er Guds Sønn, du er Israels konge.» «Tror du fordi jeg sa at jeg så deg under fikentreet?» sa Jesus. «Du skal få se større ting enn dette.» Så sa han: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Dere skal se himmelen åpnet og Guds engler gå opp og gå ned over Menneskesønnen.»

Kan det komme noe godt fra Nasaret? Jeg elsker måten Natanael sarkastisk konstaterer at sjansen for at det skal komme noe godt derfra er liten. Det har da også blitt et ordtak: Kan det komme noe godt fra…..?

Men han blir overrasket av Jesus. Jesus kjenner Natanael og roper hans gode kvaliteter ut, slik at alle kan høre! Se der, er en sann israelitt! Hadde Jesus levd i Norge under krigen, hadde han ropt: Se der er en god nordmann, en som er uten svik.

Natanael hadde rent rulleblad, både i møte med de romerske okkupantene og deres håndlangere, men aller mest overfor sin Gud. Han svek ikke!

Natanael, Filip, Peter, Andreas og fortelleren her, Johannes (den ene av de to som ikke blir navngitt) ble Jesu nære venner og disipler. Deres møte med Jesus var så overveldende at de fulgte ham til sin dødsdag.

Hvorfor følger jeg Jesus? Det spørsmålet har jeg stilt meg selv mange ganger. Det gjorde nok også disiplene. De visste jo at Jesus kom fra et fattig hjem i Nasaret, var tømrer, sønn av en tømrer og med en tvilsom tilblivelse. Ryktene gikk…

Hvorfor skal jeg følge ham? Min tvil har alltid fulgt meg, og styrket min tro. For min tvil overbeviser meg hele tiden om hvor merkelig dette med Jesus er, og overlater det til min tro å si: Denne galskap, at Gud selv forsoner seg med oss, når vi i vår avmakt ikke klarer, må være sant! Det er den ene grunnen til at jeg tror.

Den andre er at han har kalt meg ved navn! Jeg hørte mitt navn den 13. oktober 1979, på et møte på Momoen samfunnshus. Momoen, av alle steder! Det var meg, Bjørn, han ropte til og kalte til tro. Etter det har jeg ikke klart å slippe ham. Han kalte meg ved navn!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *