En lekse for livet

Søndag 15. mars – 4. søndag i fastetiden

Jeg var nettopp på leir med 35 femteklassinger. På bibeltimen lærte de Johannes 3, 16 utenat. Det gikk på to minutter, så satt den. Herlig enkelt for unge mennesker å lære!

Dette er et vers som gir oss noe å leve på for resten av livet. I all dens enkelhet og i all dens dybde. Vi kaller den for «Den lille bibel».

Tekst: Evangeliet etter Johannes kap. 3,11-16

Sannelig, sannelig, jeg sier deg: Vi taler om det vi vet og vitner om det vi har sett, men dere tar ikke imot vårt vitneutsagn. Hvis dere ikke tror når jeg taler til dere om det jordiske, hvordan kan dere da tro når jeg taler om det himmelske? Ingen annen er steget opp til himmelen enn han som er steget ned fra himmelen: Menneskesønnen, som er i himmelen. Og slik Moses løftet opp slangen i ørkenen, slik må Menneskesønnen bli løftet opp, for at hver den som tror på ham, skal ha evig liv. For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

christ-by-salvador-daliMen er det så enkelt! Skal jeg virkelig kunne tro på dette? Gud lar sin sønn bli drept, for at jeg ikke skal gå fortapt men ha evig liv. Hva er det for en logikk!! For en utenforstående så ser jeg at dette må høres svært merkelig ut, for å si det forsiktig.

Og Jesus referer til en annen merkelig fortelling i Bibelen, nemlig slangene som angrep israelittene i ørkenen som en straff for deres utroskap. I stedet for å fjerne slangene, befaler Gud Moses å lage en kobberslange som de skadde må se på. Slik overlever de bittene. De måtte bøye seg for en veldig ulogisk løsning for å redde livet. Jeg er helt sikker på at noen lot være å se på kobberslangen i vrede over den ulogiske redningen, for så å miste livet.

Logikken svikter. Det må dreie seg om noe helt annet.

Jeg leste her om dagen om en ung mann som lot seg drepe fordi han ikke ville fornekte sin tro på Jesus. Han var blant de 21 unge kristne mennene som ble halshogget på en strand av IS i Libya. Han så hvordan de unge kristne fastholdt sin tro, og ble selv en troende. Dermed ble også han drept. Mannen var fra Tchad. Den eneste mørke afrikaneren blant de koptiske kristne fra Egypt. Han er lett å finne på bildene. Hvorfor gjorde han det? Hva er logikken i det?

Det er mye som er ulogisk og merkelig i Bibelen. Men kjærligheten er ulogisk og gir merkelige utslag. Og det er nettopp det det dreier seg om. Kjærlighet.

Gud elsker. Samtidig hater Gud det onde som vi er så innsauset i. Løsningen på menneskehetens fortapthet, må ligge hos Gud selv. Gud fant en vei. Den het Jesus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *