En grenseløs takknemlighet

Søndag 29. mars 2015 – Palmesøndag

Forrige søndag feiret vi Maria budskapsdag. Denne søndagen beveger vi oss inn mot den største feiringen den kristne kirke har – påsken. Men først et møte med en annen kvinne med samme navn.

Tekst: Evangeliet etter Matteus kap. 26, vers 6-13

Mens Jesus var i Betania, hjemme hos Simon den spedalske, kom det en kvinne bort til ham med en alabastkrukke med kostbar salve. Den helte hun ut over hodet hans mens han lå til bords. Disiplene så det og ble forarget. «Hva skal denne sløsingen være godt for?» sa de. «Salven kunne vært solgt for en stor sum og pengene gitt til hjelp for de fattige.»  Men Jesus merket det og sa til dem: «Hvorfor plager dere henne? Hun har gjort en god gjerning mot meg. De fattige har dere alltid hos dere, men meg har dere ikke alltid. Da hun helte denne salven ut over kroppen min, salvet hun meg til min gravferd. Sannelig, jeg sier dere: Overalt i verden hvor dette evangeliet blir forkynt, skal også det hun gjorde, fortelles til minne om henne.»

takkNylig ble en kvinne i USA frikjent etter 23 år på dødscelle! Advokater og støttespillere gav henne ikke opp! Hvordan takket hun dem for friheten?

I bibelteksten i dag møter vi en kvinne som overstrømmer Jesus i takknemlighet. Det er Maria. Hun hadde på nært hold sett Jesus kalle hennes bror tilbake til livet. Lasarus vaklet ut av graven omsvøpt i likklær. Alle som har mistet noen kjær, kan kjenne Marias takknemlighet på kroppen!

Hvordan takket hun Jesus for et liv?

Maria hentet frem det mest dyrebare hun eide. Det var ikke en billig salve fra den lokale Bunnpris-butikken. Maria og hennes familie må ha vært velstående. En egyptisk alabastkrukke fylt av Nardus-salve fra India var verdt minst en årslønn.

Den øste hun over Jesus. Det vakte reaksjoner. Slik sløsing ville man ha seg frabedt.

Hvor smålige vi mennesker kan være! Var ikke Lasarus verdt en krukke salve? Hvorfor ville de begrense Marias takknemlighet og hengivenhet ovenfor Jesus?

Maria visste hvem Jesus var. Han var Guds sønn, verdt all hennes oppmerksomhet, hele hennes fokus, all hennes rikdom. Hun gav det beste hun hadde. Mange har blitt inspirert av – og gjort som Maria. Katedraler er bygget for Jesus, formuer er gitt til Kirken, liv er reddet.

Herrene Misunnelse, Grådighet og Sjalusi sier at de pengene skulle vært brukt annerledes. Hvem er de til å mene noe om det? Kan du, så gi det beste du har til din Gud. Er Gud verdt noe mindre?


Vil du motta mine innlegg som e-post? Abonner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *