☧ Søndagstanker – 8. søndag i treenighetstiden

8. søn. i treenighetstiden

Tekst: Matt. 6, 19-24

heavenJesus er en påtrengende person. I dagens tale er han skarp og utvetydig: «Samle dere ikke skatter på jord…Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon». Gud er førsteprioritet for Jesus, og han formaner sine tilhengere å sette rett fokus. Begjæret etter penger, eiendom, makt og kroppslig tilfredsstillelse kan fordrive det mest verdifulle relasjon vi har, troen, ut av oss. Fristelsen til å verdsette det skapte fremfor Skaperen har fulgt mennesket til alle tider. Men begjæret er en lumsk og lunefull herre. For blir man noensinne helt fornøyd? Når får man nok av kroppslig tilfredsstillelse, penger og makt? Når slutter man å begjære?

Å tjene en herre plasserer lojaliteten og trofastheten ett sted! Gud er den som skal ha førsteplass, sier Jesus. Med det som utgangspunkt skal man tjene sin neste, sin familie, sin bedrift, sitt land. Det er mange troens menn og kvinner som tjener gode penger, som har makt og innflytelse. Man må bare ha rett fokus. Gud først! Jesus var et fattig menneske. Men det er ikke av misunnelse han retter et skarpt søkelys på begjæret. Det er av kjærlighet til oss, som risikerer å miste oss selv og gudslivet i materialismens begjær. Det kan iblant være nødvendig å  stoppe opp litt og spørre seg selv: Hva betyr mest for meg? Hva kan jeg ikke leve foruten? Det er overraskende mye man kan klare seg foruten. Men mister man troen, håpet og kjærligheten, er selv pengene lite verdt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *