☧ Søndagstanker – 7. søndag i treenighetstiden

7. søn. i treenighetstiden

Tekst: 1. Mos. 16, 1-13

hagarHører Gud meg når jeg ber? I en av Bibelens eldste historier møter vi kvinnen Hagar og hennes sønn Ismael. Navnet Ismael betyr «Gud hører». Hagar gav sønnen navnet etter å ha opplevd nettopp det. Historien om Hagar, Ismael, hans far Abraham, hennes husmor Sara og Saras sønn Isak, er dramatisk. Den danner bakgrunn for fremveksten av både det jødiske og de arabiske folkeslagene, og er vel verdt å kjenne til. Disse historiene lever i bevisstheten til dagens arabere og jøder, og knytter de sammen både gjennom ætt og historie.

Hagar opplevde Guds tilstedeværelse og bønnhørelse så konkret at hun gav Gud navnet «Du er en gud som ser meg». Hagar kom fra Egypt hvor utvalget av guder var rikt. I hennes gudeverden var det plass til mange, men hennes erfaring var at det kun var en som så henne; Herren Gud, som vi møter i gjennom Bibelens fortellinger. Så svaret på spørsmålet om Gud hører når vi ber, har vi fått allerede i de eldste tider. Jo, Gud hører, ser og handler.

Også i dag deles Hagars erfaring av mange. Gud hører og ser den som ber. Den som ber, ser Guds handling fremfor tilfeldigheter og heldige sammentreff. Og den som ber, ser også at bønnen «din vilje skje» også gjelder eget liv. På den måten samstemmes bønn med handling, slik at livet blir helt. Hagar bad til Gud og fikk styrke til å ydmyke seg under sin husmor Sara, og ble, gjennom sin sønn Ismael, stammor til mange folkeslag. Et menneske som ber, kan forandre nasjoner!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *